Musik från Falun finansierar antirazistiskt projekt i Töreboda

I Töreboda pågår just nu två parallella och motstridiga projekt mellan den högerextremistiska vit-maktgruppen ”Det fria Sverige” och det politiskt och religöst obundna förbudet ”Tillsammansskapet”. Båda parter verkar överens om att kommunen behöver något nytt för att få invånarna att samlas, men när ”Det fria Sverige” i november i fjol offentliggör att de har för avsikt att öppna upp ”Svenskarnas hus” så reagerar Tillsammanskapet istället med att initiera ett motprojekt för ett ”Sammanhållningens hus” – En plats där man istället vill inkludera alla.

Vi vet att rasismen växer i det tomrum som uppstår när samhället drar sig tillbaka. Om inte vi antirasister fyller det tomrummet kommer det fyllas av rasister,  säger Mikael M. Karlsson, förbundsordförande i Tillsammansskapet i deras pressrelease.

I denna konfrontation mellan de två grupperna såg faluproducenten Stefan Bergfeldt, CRS Records, en möjlighet att använda sitt skivbolag för att stötta motaktionen mot det högerextremistiska initiativet. Stefan satte sig därför i studion och tog fram en låt specifikt för denna motaktion, med planen att låta samtliga intäkter gå till att stötta bygget av ”Sammanhållningens hus”. Om sitt engagemang mot nazismen säger han såhär:

Jag gick på högstadiet i Hedemora på -90talet. Där var nazismen en stor grej och det var rakade huvuden, bombarjackor och vit makt-musik. Jag fattade aldrig varför de hatade så mycket. Jag fattar fortfarande inte det där hatet.

När högerextremister försöker splittra oss måste vi stå tillsammans. Vi måste värna om varandra och vår mångkultur, och mitt sätt att göra det på är att vråla ut det genom punk. Jag gillar attityden i punken och jag gillar att sparken alltid riktas mot de som har makten, aldrig mot den som är svag.

Och det är också därför jag gjorde den här låten, och det är därför alla intäkter från den också ska gå oavkortat till Sammanhållningens Hus.

Låten som Stefan har tagit fram heter ”Töreboda är vårt” och släpps på samtliga digitala plattformar under fredagen den 12:e april.

Mer läsning om både ”Svenskarnas hus” och  ”Sammanhållnignens hus” finns att hitta här:
https://www.facebook.com/Tillsammansskapet/posts/2152164628379695?__tn__=-R
https://www.mariestadstidningen.se/2019/04/01/en-kaffestund-i-svenskarnas-hus/
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=7091515

Lämna en kommentar