Kom med på Spotifys kurerade playlists

Att komma med på Spotifys kurerade playlists, som till exempel New Music Friday, kan verkligen göra stor skillnad för hur många streams du kommer få, men hur kommer du egentligen med där?

En sak är säker, lätt är det definitivt inte. Jag har inget facit eller cheat-sheet. Jag har aldrig lyckats själv. Jag tänker ändå komma med några råd som bygger på erfarenhet, att jag har läst och lyssnat på andra, och på sunt förnuft. Det här är också tips som inte på något vis bara lockar Spotifys kuratorer, utan även alla andra.

För ungefär ett år sedan rapporterades att Spotify varje dag tar emot ca 40000 låtar. De har ingen chans att lyssna och utvärdera samtliga, så de måste gallra på något sätt.

En oerhört viktig detalj är såklart själva pitchen till kuratorn. Se till att du försöker träffa rätt kurator snarare än att försöka nå alla. Spotify kommer inte belöna dig för att du slösar med deras dyrbara tid. Se också till att verkligen beskriva vad det är som gör att just din låt är så speciell. Här räcker det definitivt inte att skriva att låten är bra, för det är det minst tusen andra som är också. Se till att sälja in dig bra, men se också till att låten lever upp till förväntningarna du ger.

Se till att din Spotify-profil är uppdaterad. Se till att du har snygga och proffsiga bilder, se till att texten är uppdaterad och se till att du länkar till dina sociala medier. Se till att eventuella gig syns på Spotify (vill du att jag skriver en artikel om hur man löser det, lämna en kommentar). Sånt här visar att du bryr dig om din Spotify-profil, och det är ju oerhört viktigt, speciellt för Spotify.

Övertyga dina fans (mormor räknas också) att följa din Spotify-profil. Många som följer betyder många som vill höra musiken, och är det många som vill höra musiken är det inte osannolikt att ännu fler vill höra den. Alltså är den intressant för Spotify att ta med i sina spellistor. Personer som följer dig får sannolikt dina nya släpp i sin release-radar också, och det är ju fantastiskt.

Dra nytta av algoritmerna, det finns massor av spellistor som styrs av algoritmer, och där behöver du inte lyckas nå fram till en person. Istället måste du få dessa algoritmer att få upp ”ögonen” för dig. Dina fans är oerhört viktiga även här, det är de som behöver lyssna på, lägga i spellistor, dela.

Riktiga fans, som gör vad du ber dem om, är en nyckel för att nå de riktiga framgångarna. Det är också något som är svårt, och kräver väldigt mycket jobb och engagemang från din sida. Fans är inte någon som gillar din musik, fans är någon som gillar Dig. Riktiga fans skapar du bäst via dina sociala medier, där du behöver vara någon som finns där, på riktigt. Som en riktig vän, som någon som bryr sig om.

Bjud in dina följare att följa med dig på din musikaliska resa, låt dem få vara en del av din skapandeprocess. Låt dem få veta mer om var du kommer ifrån och vart du är på väg, låt dem lära känna dig på riktigt. Om du råkar snappa upp att en av dina följare fyller år, skicka ett privat meddelande med ett videoklipp där du sjunger. Den här sista delen, att skapa fans, är antagligen den viktigaste.

Och nu när du varit duktig och läst hela vägen hit vill jag väldigt gärna veta när du uppdaterade din Spotify-profil senast? Lämna en kommentar, och ange gärna länken till din Spotify-profil som hemsida, så kan jag kolla upp den.

6 Kommentarer

 1. Sebastian Tallstig den 2020-06-01 kl 15:29

  Jättebra text, mycket info som jag inte hade en aning om. Jag försöker uppdatera min Spotify så fort det har skett en förändring. Nu tex är jag i färd med att starta ett band som kan kompa mig och vara med vid inspelningarna av mina låtar. Kolla gärna min Spotify.

  Ha det gött i sommarvärmen 😉
  /Basse Bonnläpp

  • Stefan Bergfeldt den 2020-06-01 kl 15:51

   Tjenare, det är bra att du håller din profil uppdaterad, jag har kollat på den och du har ingen text alls. Du har heller inte den stora bilden som ligger i bakgrunden på profilen.
   Jag rekommenderar att du lägger dit även det.

 2. Sofia den 2020-10-11 kl 14:21

  Tack för bra tipps och kloka ord.
  Jag har nyligen släppt en singel och sitter liksom fast. Som tidigare kommer värmande positiv feedback från dom jag når och flera som säger att låtarna går på repeat där hemma.
  Men är fortfarande så långt ifrån mina mål och drömmar, hur kommer jag vidare, hur når jag fler?
  Med vänlig hälsning, Sofia

  • Stefan Bergfeldt den 2020-10-11 kl 17:24

   Ja, vad ska du göra?
   Hur kommunicerar du med dina fans?
   Ser du till att din spotify-profil är uppdaterad? (din Instagra-länk har en punkt på slutet som inte ska vara med)
   Vad gör du för att verka intressant?
   Din Instagram-profil säger ”singer songwriter”, det gör inte direkt att du sticker ut i mängden.
   Sticker dina omslagsbilder ut?
   Sticker dina titlar ut?
   Det handlar väldigt mycket om att sticka ut.

 3. Sol den 2021-08-15 kl 19:56

  Är det så här du menar? Kolla gärna min Spotify och hemsida : http://www.sellesolo.se
  Spotify: https://open.spotify.com/artist/48r03vbiAoUeofcyk20rLw?si=JceE4_T9SjWjtlQZHp0_9Q&dl_branch=1

  • Stefan Bergfeldt den 2021-08-15 kl 21:10

   Tjenare
   Ja det är så jag menar att du ska kommentera. Din Spotify-profil har ingen text alls, vilket jag verkligen rekommenderar.

Lämna en kommentar