Hur kan jag skapa en musikvideo utan budget?

Photo by Irgi Nur Fadil

Även om musikvideon kanske hade sin storhetstid under 80- och 90-talen (mycket tack vare MTV förstås) är de fortfarande en viktigt del av modern musikmarknadsföring. Förutom att YouTube har blivit en stor plattform att både upptäcka och lyssna på musik på, där såklart video är i fokus, så är en musikvideo också ytterligare en anledning att marknadsföra sin musik, och något som musikbloggar och liknande kan vara intresserade av att skriva om. Dessutom är nog TikTok, YouTube Shorts och Instagram Reels överlägset bäst för att få organisk spridning på sin musik, och där är videon otroligt viktig.

Men, en riktigt bra musikvideo kan ju kosta hur mycket som helst. Den dyraste musikvideon hittills är Michael och Janet Jacksons Scream, som kostade sju miljoner dollar redan 1995. Det här var ju mitt under MTVs storhetstid, så det är inte jättekonstigt kanske, men Drake la nästan en miljon dollar på musikvideon till God’s Plan 2018, och då var tiderna helt annorlunda.

Du har ju knappast en miljon dollar att lägga på en musikvideo, för då skulle du nog inte läsa det här, utan du har inga eller i bästa fall lite pengar, och vill ändå veta hur du kan få ihop en bra musikvideo. Eftersom jag inte vet vem du är eller vad du gör för musik så tänker jag komma med generella tips, som alla kan använda.

Liveklipp

Klipp där du framför din låt är alltid kul. Har du framfört den på scen framför publik och fångat det på film är det ju fantastiskt. Du kan också filma när du (och eventuellt band) framför låten egentligen var som helst. I replokalen/studion, i vardagsrummet, i trädgården, i en park, på stan, på en parkering, på en äng, listan kan göras hur lång som helst. Du behöver definitivt inte begränsa dig till ett ställe heller.

Tänk på att spela till den inspelade låten, det gör det mycket lättare att använda materialet sedan. Och om du har möjlighet, spela gärna in i flera vinklar. När det är dags att klippa ihop videon är det ofta en fördel att ha mer material att jobba med.

Storytelling

Du kan göra ett skådespel för att förstärka berättelsen eller känslan i din låt. Det här är svårt, men om man får till det kan resultatet bli fantastiskt. Med den här typen av klipp kan du styra tittarens känslor på ett annat sätt, genom att visa hur hen bör reagera, eller förstärka låten med en känslomässig historia. Känslor är en viktig faktor till engagemang.

B-roll

Klipp som används som övergångar och utfyllnad. Det ger ofta ett mer proffsigt intryck om man blandar sina liveklipp med så kallade B-roll klipp. Det kan vara allt från omgivning och miljö, till människor, till aktiviteter osv. Om du till exempel spelar in ditt liveklipp i en park kan du fylla ut med klipp på parken, fast utan bandet. Eller klipp på när ni riggar. De här klippen är inte alls lika hårt knutna till musiken.

Allmänna tips

Tänk på ljuset och vad som syns i bakgrunden. Sånt gör otroligt stor skillnad på slutprodukten. Finns det möjlighet att använda lampor, så gör gärna det. Att kunna kontrollera ljuset underlättar. Annars får man anpassa sig till det naturliga ljuset, vilket såklart också går. Vad gäller bakgrunden vill vi antagligen inte se din obäddade säng i bakgrunden, till exempel. Små grejer att hålla koll på som ger ett mer proffsigt intryck.

Sätt ihop klippen

Det finns massor av program för att göra detta. Personligen föredrar jag Adobe-programmen, men eftersom detta handlar om att göra musikvideo utan budget vill jag tipsa om ClipChamp, vars gratisversion räcker gott och väl för detta. Även CapCut är ett kompetent alternativ.

Båda har allt du behöver för att redigera, men kom ihåg att vara sparsam med effekter. Rätt effekt på rätt plats är fantastiskt, men att använda alla effekter bara för att man kan ger ofta ett väldigt amatörmässigt resultat.

Känner du att du behöver hjälp med något av detta är du välkommen att höra av dig,

Lämna en kommentar