Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet

Känner du igen uttrycket? Det är något som Farbror Barbro, en av karaktärerna i Killing-gängets klassiska TV-serie NileCity 105,6 ofta sa. Och så är det, det finns inga genvägar till det perfekta ljudet.

Vill du ha det perfekta ljudet kommer du att behöva lägga ner vansinnigt mycket jobb. Till att börja med behöver du ha perfekta inspelningar av varje spår, vilket är oerhört svårt att få till i hemmastudion, men åtminstone behöver din insats på instrumentet eller sången vara perfekt. Du kommer behöva lägga åtskilliga timmar på att mixa, och antagligen automatisera tillräckligt många parametrar för att du ska bli yr i huvudet. Har du lyckats få både inspelning och mix perfekta bör faktiskt mastern inte bli så svår.

Att uppnå det perfekta ljudet kommer kosta otroligt mycket tid, och troligen också väldigt mycket pengar. Är det verkligen värt det? Det kanske det är, kanske är din låt så bra att den förtjänar det perfekta ljudet, och har du då möjlighet så go for it, helt klart.

Troligtvis har du inte möjlighet att satsa på det perfekta ljudet, utan du behöver kompromissa. Du vill ju använda din tid och dina pengar så effektivt som möjligt, så du får så bra ljud det går utifrån dina förutsättningar. Det här är såklart fruktansvärt svårt, men som man kan lära sig med erfarenhet.

Om du inte känner för att vänta in erfarenheten så kan jag verkligen rekommendera serien Studio för Lata, med Dick Lundberg, där han går igenom bra knep för att nå resultat med liten insats. I skrivande stund finns där fyra avsnitt, och på lördag kommer det femte.

Lämna en kommentar