Det borde handla om musiken

Photo by Karolina Grabowska

Det borde handla om musiken, det är något alla artister säger när jag påpekar att sociala medier är viktiga. Och även om det absolut inte är fel i sak, det är klart att det ska handla om musiken, så är marknadsföring och synlighet i sociala medier otroligt viktigt i dagens extremt konkurrensutsatta musikbransch.

Men musiken räcker inte. Du som musiker har säkert postat på Instagram, ett litet klipp där man ser omslagsbilden, och ett ljudklipp från låten. Det är det enkla att göra, och nånstans det minsta man kan förvänta sig. Får det någon att stanna upp och sluta scrolla? Tveksamt.

Men vad är det då som får användare att stanna upp och sluta scrolla? Det finns egentligen två saker. Det ena är att de känner igen dig (know, like and trust som jag brukar kalla det). Den som vet vem du är, vad du gör och att det brukar vara bra kan mycket väl stanna upp för att kolla, oavsett vad det är du postar. Det är ju en rätt tacksam målgrupp, eftersom du på förhand vet att de gillar dig.

Övriga behöver du anstränga dig lite mer för. Det ska såklart ändå handla om din musik, men det krävs lite mer för att fånga dem. Du behöver därför börja med en så kallad hook, och här har du några tips kring det:

 1. Börja med det bästa: Placera det mest spännande eller intressanta innehållet i början av videon för att fånga tittarnas uppmärksamhet direkt. Det kan vara en stark musiksekvens, en oväntad händelse eller en intressant bild eller grafik.
 2. Skapa spänning eller humor: En hook kan vara att skapa spänning eller humor i början av videon för att få tittarna att bli nyfikna och vilja veta vad som händer härnäst. Använd dramatiska klipp, snabba övergångar eller humoristiska inslag för att fånga tittarnas intresse.
 3. Använd frågor eller utrop: Ställa en fråga eller använda ett utrop i början av videon kan också vara en effektiv hook. Det kan få tittarna att vilja få svar eller reagera på vad du säger, vilket kan öka engagemanget.
 4. Visa något unikt eller oväntat: Att visa något unikt eller oväntat i början av videon kan också vara en stark hook. Det kan vara en speciell färdighet, en ovanlig plats eller en annorlunda infallsvinkel som väcker tittarnas nyfikenhet och intresse.
 5. Använd visuell och auditiv lockelse: En hook kan också skapas genom att använda visuell och auditiv lockelse, som att använda starka färger, kontraster, ljud eller musik som direkt fångar tittarnas sinnen och lockar dem att fortsätta titta.
 6. Var kort och koncis: Precis som med resten av videon är det viktigt att hålla hooken kort och koncis. Du vill inte att den blir för lång eller att den förlorar sin effekt genom att dra ut på tiden.

Hooken är dock bara det första intrycket, ofta mindre än tre sekunder. Jag har sammanställt några tips vad gäller resten av videon också:

 1. Korta och snabba klipp: På Instagram Stories och TikTok är uppmärksamhetsspannet kort, så det är viktigt att dina videoklipp är korta och snabba för att fånga tittarnas intresse direkt. Försök att hålla dina videos under 15 sekunder och använd snabb klippning för att hålla tempot uppe.
 2. Kreativitet och originalitet: För att sticka ut i det stora flödet av sociala medier behöver du vara kreativ och originell. Kom på nya och oväntade sätt att presentera din musik och ditt varumärke i dina videos. Använd olika kameravinklar, effekter, filter och övergångar för att göra dina videos intressanta och minnesvärda.
 3. Starka visuella element: Visuella element är viktiga i sociala medier-videos. Använd färgglada och lockande bilder, grafik eller animationer som kan dra uppmärksamhet till din video. Var noga med att inkludera din musik och ditt varumärke visuellt, till exempel genom att inkludera din logotyp, albumomslag eller artistnamn i videon.
 4. Använd musik som fångar intresse: Som musiker är musiken självklart i fokus för dina videos. Välj musik som är fångande och engagerande för att fånga tittarnas intresse direkt från början. Använd olika delar av dina låtar för att skapa variation och bygga upp spänning i dina videos.
 5. Interaktion och delaktighet: Sociala medier handlar om att engagera sig med dina följare och tittare. Försök att inkludera interaktiva element i dina videos, som att be om kommentarer, ställa frågor eller använda omröstningar för att uppmuntra tittarna att interagera med ditt innehåll. Ju mer delaktiga tittarna är, desto mer sannolikt är det att de kommer att engagera sig och dela dina videos.
 6. Optimering för mobil: Eftersom Instagram Stories och TikTok är mobilbaserade plattformar är det viktigt att optimera dina videos för mobil visning. Använd stora och tydliga texter, undvik små detaljer som kan vara svåra att se på en mobilskärm och använd vertikala videoklipp som passar bättre för mobilformatet.
 7. Dela och marknadsför: Att skapa engagerande videos är bara en del av processen. Du måste också aktivt marknadsföra dina videos genom att dela dem på dina sociala medier-konton, använda relevanta hashtags och samarbeta med influencers eller andra musiker för att öka spridningen.

Hoppas du hittar några bra tips här. Lycka till

Lämna en kommentar