9 tips för en produktiv studiosession

Detta är en gästartikel av Pierre från Hemmastudion.se, en blogg om att bygga studio och producera musik hemma. Med hjälp av erfarenhet från studioinspelning med ett av sina tidigare band har han sammanställt nio tips för att få mer ut av tiden i studion!

1. Repa och öva tillräckligt innan inspelning

Innan ett projekt tas till studion bör alla i bandet ha repat tillräckligt tillsammans och övat in sina delar individuellt. Ja, med metronom.

Studioproduktivitetsdödare nummer ett är bandmedlemmen som sitter och tar omtagning efter omtagning och skyller misstagen på tekniken.

2. Gör en ”slaskinspelning”

Innan ni låser in er och trackar hela bandet spår för spår är det nyttigt att spela in en så kallad ”slask”. Detta innebär i princip att ni gör en gemensam tagning där ni spelar låten exakt som den vanligtvis spelas i replokalen.

Slaskinspelningen är inte finputsad – den är en utgångspunkt och en referens till när ni börjar spela in låten ”på riktigt”.

3. Bryt ner och kritisera

”Kan vi stå bakom denna låt när den är färdigproducerad?”

Produktion och mixning gör mycket, men inte allt. Låten måste vara grym redan från start. Därför är det viktigt att bryta ner den i sina beståndsdelar och fundera på hur den skulle kunna få ett lyft och bli ännu bättre. Kanske är det där solot lite väl enformigt, eller krockar kanske pukorna med basslingan? Ibland får man ett nytt perspektiv när låten kommer ur ett par studiomonitorer.

Identifiera låtens brister och åtgärda dem innan ni går vidare. Är förändringarna omfattande kan det vara en god idé att återvända till replokalen några dagar. Är låtens imperfektioner det som gör den perfekt? Det är också okej, kör hårt!

4. Börja i rätt ände

Börja alltid den faktiska inspelningen med det element som lägger grunden – ofta trummor eller något annat instrument som definierar rytmen. Låt var del av låten ta sin tid och försäkra er om att den slutgiltiga inspelningen lever upp till förväntningarna. 

En inspelning som degar efter eller låter ostämd kan lätt ställa till det för nästa person som trackar och kosta onödig tid.

5. Kontrollera tekniken och instrumenten

Det kan verka uppenbart, men seriöst: se till att allt fungerar i förväg. Detta är extra viktigt om ni saknar en erfaren producent eller ljudtekniker som finns där för er.

Är det något som kan släcka motivationen under en studiosession med bandet så är det strul med utrustningen. Det kan vara saker som: ingen signal till mikrofonen, fasproblem, slitna gitarrsträngar eller till och med att sångaren varit och skrikit på krogen kvällen innan. 

För att få ut så mycket som möjligt av er tid i studion måste allt fungera.

6. Var öppen för att ge och ta kritik

Var inte den som fäller ut taggarna så fort någon kommer med ett förändrings- eller förbättringsförslag. Hela bandet, inklusive du själv, tjänar på att öppet ta emot feedback och kritik. Tro inte för en sekund att du är fullärd eller att andras åsikter är irrelevanta. Vill ni ha en produktiv studiosession bör alla kunna ge och ta (konstruktiv) kritik.

Självklart finns det även exempel på band som har någon typ av ledare som alltid har sista ordet, och en sådan konstellation kan fungera jättebra om alla har kommit överens om det. Men i de allra flesta fall är en hälsosam demokrati nyckeln till magi i studion.

7. Var ärliga mot er själva

I slutfasen av projektet, fråga er själva om ni är nöjda med formen projektet har tagit. Även om något har tagit tiotals timmar att slutföra är det trots allt bättre att göra om och göra rätt, än att släppa något som ingen egentligen är riktigt nöjd med. 

Ett utmärkt exempel på detta är när Foo Fighters frontman Dave Grohl tog om samtliga truminspelningar för albumet ”The Color and the Shape” (1997), vilket kostade bandet ytterligare fyra veckor i studion. Var det värt det? Det kommer vi nog aldrig vara säkra på, men vi vet åtminstone att albumet sålt dubbel platina i USA.

Detta är inte ett direkt produktivitetstips, utan snarare något att ha i åtanke genom processen. I vilket fall har ni lärt er något, och tiden har inte gått till spillo.

8. Uppmuntra till fokus

Det är kanske inte så roligt att som trummis sitta och lyssna på gitarristens trettonde tagning (kanske borde gitarristen läst första tipset?). Men det är otroligt viktigt att samtliga bandmedlemmar får sitt utrymme och att alla kan fokusera på det som faktiskt sker för tillfället. Man har ofta roligt tillsammans, vilket man så klart ska ha, men studion kan lätt bli en lekstuga.

Om man inte har något att tillföra för stunden, börjar bli lite rastlös och skojig är det kanske bäst att lämna rummet ett tag. Uppmuntra dina bandkamrater till att fokusera på projektet och vara närvarande i det som sker. Glöm inte att ha roligt, men låt det inte negativt påverka produktiviteten!

9. Ta pauser

Ta. Pauser. Ofta.

En paus på tio minuter då och då kan göra underverk för produktiviteten den följande timmen. Av alldeles för långa sessioner blir man trött, segtänkt och öronen får inte den vila de behöver. Därför är det bättre att ”offra” tio minuter på att ta en paus, istället för att spendera ytterligare en oproduktiv timme.

Vill man ändå hålla igång kan man så klart skicka ut en bandmedlem i taget och ta någon enstaka gemensam paus.

Mer om pauser och andra produktivitetstips finner du i denna artikel på hemmastudion.se!

Lämna en kommentar