Arbetets Söner bildades efter att Tomas samarbetat med både Hinken och Bröderna Renfors från Solidariteten på olika projekt. Tomas körar bland annat på några utav låtarna på Dick Lundberg & Solidaritetens platta ”I Normaliseringens Tidevarv” samt på Hinkens singel ”Demokratins Förfall”. I samma veva så släppte Charta 77 sin nya platta och Tomas återupptäckte punken. Lägg till lite politisk idioti om att avskaffa fackföreningarna och stänga landets gränser, och punk-projektet ”Arbetets Söner” var fött. 

Låten handlar om skotten i Ådalen 1931, varför kändes det viktigt att skriva om just den händelsen nu?

– Det var en vändning för det svenska samhället, säger Tomas. En tragisk händelse som la grundstenen för det svenska folkhemmet. Med ett politiskt läge där grupper som Sverigedemokraterna, Svenska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti tillåts att öppet existera, så kändes det viktigt att påminna det svenska folket om våra rötter i arbetarrörelsen. Det Sverige som vi alla älskar och värnar om föddes ur Solidaritet och gemenskap, inte facism och utanförskap.

Ni kallar ”Arbetets Söner” för ett projekt, och inte ett band. Hur kommer det sig?

– Det beror nog mest på att vi inte kommer att spela live, på grund utav avstånden mellan oss, säger Tomas. Jag kommer från Södertälje, men bor i Vancouver sen 12 år tillbaka. Hinken bor i Hedemora, Stefan i Falun och Patrik och Johan i Oxelösund.

Patrik tillägger:

– Det är alltid roligt och nödvändigt med samarbete. Det är extra kul att samverka i sådana här projekt, när de också sker i bokstavlig internationell solidaritet i ett trevligt musikalt nätverk.

– Det är en ynnest att få vara delaktig i det här projektet. Arbetarnas rättigheter måste försvaras, säger Hinken och höjer en knuten vänsterhand.

– Det är vi arbetare som skapar de rikas pengar, och inte tvärt om, inflikar Johan.

Tomas har sina rötter i den berättande svenska visan.

Johan och Patrik spelade i ett punkband som hette Kaos Brunbjörn när de var yngre, och släpper snart en ny singel med Solidariteten

Hinken kommer även han med ny musik under sitt eget namn senare under året.

Medverkar gör även Stefan från Stackars Mats som även de är aktuella med en ny singel i dagarna.

Du kan lyssna på låten här

Prenumerera på nyhetsbrevet

Nyhetsbrevet skickas varje onsdag, och innehåller både tips till dig som harvar i musikbranschen och saker som är aktuellt kring CRS Records, och musikbranschen i stort.

Lämna en kommentar