Priser

”Vad kostar det att spela in en låt?”

Det är en lika komplex fråga som ”hur långt är ett snöre?”, eftersom det är väldigt många faktorer som spelar roll.

Vi är en liten studio, som brinner för musik, för att hjälpa musiker att få ut sin musik. Därför håller vi låga priser, men måste ju fortfarande ha råd att fortsätta. Jag tänkte berätta lite om hur vi sätter priser.

Nedanstående handlar om våra ordinarie priser, det är mycket möjligt att vi kan/vill finansiera delar av din produktion så tveka aldrig att kontakta oss.

Till att börja med är det studiotiden som kostar, och hur lång tid det tar beror till exempel på hur många instrument/spår du behöver, och hur väl förberedd du är. Om du har svårt att spela låten rätt kommer det ta mycket längre tid än om vi behöver ett par tagningar för att få tillräckligt bra material att jobba med.

När låten är inspelad behöves en del efterbearbetning för att få det riktigt bra. Vet du vad du vill, eller ännu bättre, litar på vår ljudtekniker, så kommer det gå relativt fort. Om vi behöver prova oss fram för att du ska bli nöjd tar det längre tid.

Nu är låten inspelad, nu ska den också på något sätt nå dina (blivande?) fans. Ska den distribueras i digitala kanaler (Spotify, iTunes osv) eller ska den produceras på en CD-skiva, eller till och med en Vinyl-skiva? Här skiljer det väldigt mycket i pris, och för fysisk produktion skiljer enhetspriset väldigt mycket beroende på volym.

Så ett par prisexempel:
Om du är en singer/songwriter, sjunger och spelar gitarr som kommer väl förberedd till studion, och sätter inspelningen på ett fåtal försök, och vår efterbearbetning snabbt är till belåtande så kan du få din låt på Spotify för runt 1500kr.

Om samma artist vill släppa 100ex av en CD med sin enda låt, blir priset ca 5000kr (50kr per skiva), där prisskillnaden mot att släppa den på Spotify beror på vad det kostar att fysiskt producera CD-skivor, i fodral med tryck.

Låt oss istället säga att det kommer ett rockband. Det är inte bara gitarr och sång, det är två gitarrer, en bas, trummor, sång och kör. Då tar både inspelning och efterbearbetning längre tid. Rockbandet vill ha ut en singel på Spotify, vilket skulle kunna kosta ca 3000kr. Sen vill de släppa ett album på CD, 10 låtar i 500ex vilket skulle kunna landa på ca 25000kr (50kr per skiva). Att priset per skiva blir ungefär samma beror på att priset per skiva sjunker drastiskt när man ökar volymen.

Om det kommer ett rockband med en helt ny låt, som de inte har repat in ordentligt kommer det ta mycket längre tid. Vi rekommenderar verkligen att du kommer förberedd, det är inte alls orimligt att priset för att spela in en enda låt blir över 10000kr annars, helt i onödan. Och då har du ändå bara låten inspelad, inte publicerad varken på Spotify eller på CD.

Och ovanstående är bara exempel, och kan naturligtvis variera mycket beroende på omständigheter som nämnts i texten.

En reaktion på “Priser

  1. Pingback: Det här med ekonomi | CRS Records

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *